Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е предприел промени в ръководството на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ).

Отстранен е генералният директор Дирк Пергот – белгиец, който бе назначен на поста през октомври 2023 г. Тогава министър пак бе Георги Гвоздейков, но правителството бе друго.

Сега на мястото на Пергот е поставен Ивайло Иванов, който от 2021 г. насам ту влиза, ту излиза от Управителния съвет на ДППИ.

Смяната на Пергот с Иванов е извършена вчера, потвърдиха от пресцентъра на Министерството на транспорта (МТ). Каква е причината – засега не се съобщава. Клуб “Z” изпрати съответно запитване до ведомството.

Промяната все още не е отразена в Търговския регистър, което е логично предвид необходимите процедури. Информация за нея обаче има на сайта на ДППИ.

Ивайло Иванов е назначен със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурсна процедура за избор на генерален директор на ДППИ, се посочва там.

Иванов притежава бакалавърска степен по „Публична администрация“ и магистърска степен по „Финанси“ от Бургаския свободен университет и магистърска степен по специалност „Защита на националната сигурност, международно морско право и управление на риска“ от Варненския свободен университет. Г-н Ивайло Иванов има дългогодишен опит в ДП „Пристанищна инфраструктура“ като директор на Клон – териториално поделение „Пристанище Бургас“ и член на Управителния съвет на ДППИ, пише още във визитката му на сайта на предприятието.

Изглежда, че са предприети и други промени в ръководството му.

Според сайта на ДППИ Дирк Пергот вече не е и в Управителния съвет (УС) на дружеството. Има нов член на негово място и това е Димитър Ганджов. Той дори е станал председател на УС.

Лице с тези имена е влязло в ръководството на ВиК-Бургас през август 2023 г. и е излязло от него през февруари 2024 г., сочи справка в Търговския регистър.

Клуб “Z” изпрати запитване какви други кадрови промени са извършени в управлението на ДППИ след 9 април, когато дойде на власт служебният кабинет на Димитър Главчев.

Припомняме, че Георги Гвоздейков бе сред малкото министри, които запазиха поста си след смяната на редовния кабинет на Николай Денков с този на Главчев. В резултат на това той бе отстранен от партията си „Продължаваме промяната“.

ДППИ е със седалище София. Има клонове – териториални поделения, в Бургас, Варна, Лом и Русе.

***

След публикуването на материала от МТ изпратиха отговори на поставените от Клуб "Z" въпроси:

- Каква е причината за смяната на Дирк Пергот с Ивайло Иванов?

- В правомощията на принципала е по негова преценка да извършва смени в ръководните органи на дружествата и предприятията в системата на Министерството.

- Остава ли Дирк Пергот член на УС на ДППИ?

- Г-н Дирк Пергот не остава член на Управителния съвет на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

- Направени ли са други промени в ръководството на предприятието от 9 април досега?
- Със Заповед на министъра на транспорта и съобщенията от 8 май 2024 г. до провеждането на конкурсна процедура са назначени г-н Ивайло Иванов за член на Управителния съвет и за генерален директор на ДППИ, както и г-н Димитър Ганджов за независим член в Управителния съвет на предприятието.