Осем души са ранени в резултат на украински обстрел в Белгородска област. Тази нощ дронове на ВСУ удариха и петролна база край Анапа, в близост до бреговете на Черно море.

Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков в резултат на обстрела на Белгород и Белгородска област са ранени осем души, включително едно дете.

По думите му в резултат на нощния обстрел са повредени 34 апартамента в 19 жилищни блока, както и 37 автомобила. Гладков е приложил към поста си снимки с последствията от обстрела. Според кмета на града девет автомобила са напълно изгорели.

Междувременно оперативният щаб на Краснодарския край съобще за нападение с дрон и последвал пожар на територията на петролна база в село Юровка край Анапа.

На свой ред Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през нощта на 9 май силите за противовъздушна отбрана са свалили 15 снаряда от РСЗО "Вампир", един дрон в Белгородска област, два в Брянска област и три в Курска област

Малко по-рано пък ракетен удар по Харков рани петима души, сред които трима тийнейджъри. Ударът е бил по училищно игрище в украинския град, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

Пострадалите са момчета на възраст 12, 13 и 15 години. Едното е със засегнати бели дробове, другото - с травма на главата, а третото, което е в тежко състояние, е застрашено от травматична ампутация на крака. Според началника на полицейското управление Владимир Тимошко в момента на удара те са играли футбол на игрището на територията на учебното заведение.

Ранени са също 55-годишен мъж и 80-годишна жена.

В началото на април кметът Игор Терехов каза, че руските ракетни удари са унищожили почти цялата обществена и частна енергийна инфраструктура в Харков. Според украинските власти руските военни нанасят всеки ден удари по града с ракети С-300, бойни дронове и управляеми боеприпаси.