Докато в България машините за гласуване реално са най-обикновени принтери, гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон. Вчера парламентът в Талин одобри съответния законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА, цитирана от БНТ.

Според законовия текст, електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства. Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор. Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни.

Според естонския министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало, новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

"Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи", каза министърът.

През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори. В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността ѝ. В балтийската държава, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на страната могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

През 2015 г. в България се проведе референдум с въпрос "Подкрепяте ли да може да се гла­сува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". С "Да" отговориха 1 883 411 души или 69,50%, а с "Не" - 704 182 души или 25.99%.

Въпреки това по темата с електронното дистанционно гласуване няма никакво развитие. Напредък имаше по машинното гласуване, но и той бе унищожен с последните промени в Изборния кодекс. Тогава т. нар. Хaртиена коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС - превърнаха машините в принтери, като приеха текст, според който отпечатаните от тях бюлетини ще се броят ръчно от секционната комисия.

Дори това осакатено машинно гласуване обаче бе унищожено на първия тур на последните местни избори. Тогава машинното гласуване бе отменено, след ативно мероприятие на службите и политически партии - най-вече ГЕРБ и ДПС.