Русия е нанесла въздушни удари срещу Киев и Лвов - това съобщават от украинската армия, цитирани от БНТ.

Рано тази сутрин системите за противовъздушна отбрана са се задействали в столицата и в западния украински град. Източници на Ройтерс в Киев също съобщили, че са чули взривове, които звучали като системи за ПВО, които поразяват въздушни обекти.

В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал пожар. По първоначални данни няма пострадали.

Около 4 часа е започнала и ракетна атака в Киевска и Лвовска област. Активирана беше противовъздушната отбрана около Киев. Взривове отекнаха в Запорожка област.

Снощи украинските сили пък са атакували нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна, където е избухнал пожар. Ранени са петима души, според лидера на контролираната от Москва местна администрация.

Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април и вече застрашават стратегически важното шосе между градовете Покровск и Константиновка в Донецка област, посочва Франс прес.

Както и Клуб Z писа, вчера Украинската служба за сигурност съобщи, че е разбила група агенти, вербувани от руските служби, заподозрени, че са замислили убийството на президента Зеленски. Арестувани са двама полковници от украинската държавна служба за охрана, за които се смята, че са били на подчинение на Москва.