Социологически проучвания показват, че демократичната общност, представлявана от "Демократична България", по-скоро не харесва по-левите представители на "Продължаваме промяната".

От друга страна голяма част от първоначалния електорат на "Продължаваме промяната", който я направи първа политическа сила на изборите през ноември 2021 г., включваше и избиратели на президента Румен Радев и "Има такъв народ", които не подкрепят по-десните партии в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Сред по-левите избиратели на "Продължаваме промяната" влияние неминуемо е оказала и позицията на формацията по отношение на войната в Украйна.

Това обърна фокуса на формацията от “изчегъртването” на ГЕРБ от институциите към защита на позициите им в подкрепа на европейските санкции срещу Русия, помощта за Украйна и пр. 

Това се казва в анализ на Института за развитие на публичната среда, посветен на изборните резултати на "Продължаваме промяната - Демократична България" на последните няколко парламентарни вота.

Видно от резултатите за двете години – 2021 г. и 2023 г., коалицията е загубила мандати в редица райони. Сред тях са и някои от най-големите като София - 25-и МИР, Варна и Бургас. От ПП-ДБ не успяват да разширят подкрепата си в нито един от 31-те избирателни района. Така общият брой депутатски места, които получава ПП-ДБ през април 2023-та, е 64 (впоследствие депутатът Радостин Василев, избран от Плевен, напусна коалицията и стана независим народен представител). 

Основният въпрос, който резултатите очертават, е как коалицията да привлече отново онези избиратели, които през 2021 г. гласуваха поотделно за формациите ПП и ДБ. Още повече, че непосредствено преди старта на настоящата предизборна кампания от обединението се отделиха партиите Зелено движение и Средна европейска класа. 

Лидерите на коалицията трябва да изработят стратегията си по такъв начин, че да намерят послания, обединяващи избирателите на двете формации по теми, важни за тях. Дали ще успеят да го направят, ще стане ясно съвсем скоро. Само така ПП-ДБ ще може да възстанови позициите си в бъдещото Народно събрание и да участва равнопоставено в последващо управление на страната, се казва още в изследването

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за ПП-ДБ са Разград – ръст със 71% спрямо ноември 2021 г., следват Кърджали – увеличение с 24%, и София - 23-ти МИР, и София - 24-ти МИР със съответно 20.1% и 15.2%. 

Същевременно най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана – намаление на гласовете с 27.7%, Ямбол – намаление с 25% и Хасково – загуба на 24.8%.