Силите на Израел установиха контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах", който се намира на границата на ивицата Газа с Египет, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на радиото на израелската армия. Говорител на граничните власти на Газа заяви пред Ройтерс, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен заради присъствието на израелски танкове.

По-рано днес пред Асошиейтед прес представител на палестинските служби за сигурност и египетски представител заявиха, че израелски танкове са влезли в град Рафах и са стигнали на 200 метра от пропускателния пункт.

Египетският представител заяви, че операцията, както изглежда, има ограничен обхват. Той заяви, че израелските представители са информирали египетските си колеги, че израелските военни ще се изтеглят от Рафах, след като приключат тази операция.

Засега израелските военни не са коментирали информацията. Асошиейтед прес не може да потвърди по независим път обхвата на операцията.

Вчера вечерта израелският военновременен кабинет единодушно реши да продължи с военна операция в Рафах, като това стана малко след като "Хамас" каза, че приема предложението на посредниците в преговорите Катар и Египет за прекратяване на огъня. Тел Авив обаче заяви, че предложението не се съобразява с израелските изисквания.

Предложението определя три времеви фази, целящи да доведат до край на конфликта. Първата обхваща 42 дни на прекратяване на огъня. През това време "Хамас" се задължава да освободи 33 израелски заложници в замяна на пускането на палестинци от израелски затвори. Израел пък ще трябва да изтегли частично военните си от Газа и да позволи свободното движение на палестинци от юг към север в анклава.

Втората фаза също продължава 42 дни, чиято основна цел е "възстановяване на устойчивото спокойствие" в Газа. Според официален представител, запознат с преговорите, "Хамас" и Израел са се съгласили на тази формулировка, за да се проведат дискусии за постоянно примирие. През тази фаза повечето от израелските военни ще приключат изтеглянето си от Газа, "Хамас" ще освободи израелски резервисти и някои от израелските военни, които държи в плен в замяна на палестински затворници.

Трета фаза ще включва размяната на тела между двете страни и през нея ще започне и възстановяването на Газа според план, който ще се наблюдава от Катар, Египет и ООН. В третата фаза ще приключи и пълната израелска блокада на ивицата Газа.