Разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" може да се стопи и до 3% при над 9 на сто сега в полза на партията на Бойко Борисов (според последните социологически проучвания).

Тази увереност изрази съпредседателят на ПП Кирил Петков в интервю за БНР.

От къде обаче идвала "математиката" му? - От колебаещите се дали да гласуват.

Има периферии, които размишляват да отидат ли да гласуват. Целта ни е да атакуваме 7-8% от гласувалите, които се чудят дали и сега. Вярвам, че те са разликата. Те не си представят Борисов пак да им е премиер - заяви Петков.

Той обаче бе попитан: "Вас ви напускат, а търсейки периферия да не се окаже, че ядрото се е смалило?" 

Въпросът идва в контекста на факта, че за седмица "Зелено движение" напусна ДБ, Средна европейска класа ПП, а вчера и пловдивският депутат от "Промяната" Росен Костурков заяви, че няма да е в листите за вота на 9 юни и се оттегля от политиката.

В отговор Петков коментирам, че лидерът на СЕК Константин Бачийски дал заявка, че ще продължи да подкрепя каузите на ПП, като тук трябваше да се разбира и подкрепа за Николай Денков, водач на листата на ПП-ДБ в Бургас. За Костурков пък лидерът даде да се разбере, че явно не е бил доволен от реденето на листите.

Даде обаче заявка, че място в тях ще намери Бойко Рашков, който също е сред централните фигури в казуса с митниците. Защото опонентите (заедно с прокуратурата) всеки ден сипели компромати срещу лицата на ПП и ако трябвало да се откажат от всяко едно от тях, накрая нямало да остане никой.

В контекста на изборите, Петков заяви още, че до него достигнали слухове за рекордните 500 лева на глас. Подробности не даде.

Постна пица с бухалки

"Влизайки в управлението не знаехме колко много е зависим Борисов от Пеевски", отчете като грешка на ПП-ДБ Петков.

Тази зависимост довела и до отстраняването на Росен Желязков като председател на парламента, и до това Мария Габриел да бъде употребена. Защото Пеевски наредил чрез Борисов на Желязков да се гласува насила оставка на председателя на НЗОК (номинацията на ПП-ДБ), и на Габриел да вкара в проектокабинета си имена на несъгласувани министри.

"Нашата цел е да осветлим тази връзка - че Борисов не може да взима сам решенията", посочи Петков.

Все пак не изключи бъдещи преговори, но само ако тази връзка бъде скъсана и никой няма запазено място в регулаторните и контролни органи, както и в съдебната власт.

"Ако се счупи тази връзка, трябва да видим дали ГЕРБ и другите партии сме готови да сложим един договор на масата за регулаторите и реформите в службите. Хайде ако може следващият главен прокурор да не се договори на тъмно между Пеевски и Борисов. За КЗК - хайде да не е майка на някой депутат от ГЕРБ този път, ако може", посочи Петков.

И определи стария модел като "постна пица с бухалки".

Даде заявка обаче, че ако има преговори за кабинет след 9 юни, ще настоява този път те да са публични. 

За Корал - поредният ченгеджийски номер

"Това е поредният ченгеджийски номер." 

Така пък Петков коментира материала в "Биволъ" за това, че чрез документна измама е излязъл от управата на неправителствената организация "Да запазим Корал", за да може да стане министър на икономиката през 2021 г., която информация, твърди се, тръгва от ДАНС.

"Излязъл съм през 2021 г. от организацията, гордея се че запазихме плажовете за природосъобразен туризъм - и трите. Извенъж от никъде в предизборната кампания, поредният фишек от ДАНС идва три години по-късно: страшно е, че Кирил Петков е излязъл от организацията... Едновременно с това разбрах, че съм си слагал и ботокс - в един от вестниците. Те могат да си измислят страшно много компромати: ПИК, "Гласове", "Билволъ", някакви измислени медии..."