Силни експлозии са се чули днес в Одеса в 13.49 ч. Черноморският украински град отново е атакуван с балистични ракети, предава БТА.

Сирените в Одеса и Одеска област бяха задействани в 13.46 ч.

Регионалните власти призовават всички да бъдат в укрития до отбой от тревогата.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 000 българи, припомня държавната агенция.

Най-малко осем души са загинали, а много други бяха ранени при руските атаки нощес срещу Украйна. Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек също е бил засегнат от въздушните удари в Киев.

Шестима души са загинали в район Синелников в централната част на Днепропетровска област, включително шестгодишно и осемгодишно дете, съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко в онлайн платформата Telegram.

По данни на вътрешното министерство двама души са загинали, а други 16 са били ранени в областната столица Днепър.

По данни на украинските военновъздушни сили Русия е атакувала през нощта с 22 управляеми ракети и 14 безпилотни самолета. Всички безпилотни летателни апарати "Шахид" и 15 ракети са били унищожени, заяви командващият на ВВС Николай Олешчук.

Губернаторът Серхий Лисак съобщи в Telegram, че пететажна сграда в град Днипро е горяла и е била частично унищожена. Нападение в района на Кривий рих, западно от Днепър, също е причинило щети. Според началника на военната администрация Олександър Вилкул двама мъже и една жена са били ранени при нападение срещу инфраструктурен обект в Кривий Рих.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек трябваше да се скрие в бомбоубежище заради вълната от руски атаки. В петък сутринта в 4,40 ч. местно време в Киев беше задействана тревога за въздушно нападение. Хабек и делегацията му прекараха около час и половина в подземния паркинг на хотела си, докато сигналът за тревога не бе отменен.

Според украинските военновъздушни сили причина за въздушната тревога са няколко ракети, които първоначално са поели курс към северните украински територии, а след това са се отклонили. Хабек е в Украйна от четвъртък и продължи пътуването си сутринта. Планирано беше и посещение в Молдова, където Хабек искаше да се срещне с министър-председателя Дорин Речан.

Междувременно Русия съобщи, че 25 украински дрона са били свалени в южната руска гранична област Белгород. Атаките са били насочени към столицата на региона, заяви губернаторът Вячеслав Гладков. Няколко сгради са били ударени, но не е имало ранени или загинали.

Стратегически бомбардировач Ту-22М3 се е разбил в южната част на Ставрополския край днес сутринта, съобщават Ройтерс и агенция Интерфакс, цитирайки руското Министерство на отбраната. МО е съобщило, че четиримата пилоти на бомбардировача са катапултирали и трима от тях са били спасени. Продължава издирването на четвъртия член на екипажа. Според отбранителното ведомство изглежда катастрофата е била причинена от техническа неизправност.

На борда на самолета не е имало боеприпаси, при катастрофата не са били причинени разрушения на земята, предаде ТАСС.