Четирима души бяха открити мъртви, а други седем бяха ранени при нападение с нож в множество райони на Рокфорд, щата Илинойс (градът се намира на около 150 км от Чикаго), съобщи местната полиция. 22-годишен мъж е задържан, като мотивите за деянието му се изясняват.

Загинали са 15-годишно момиче, 63-годишна жена, 49-годишен мъж и 22-годишен мъж. Петима от ранените са хоспитализирани със "сериозни наранявания", съобщи полицейското управление в Рокфорд.

Шерифът на окръг Уинебаго Гари Каруана обяви, че служители на окръга са получили сигнал за нахлуване в дом на адрес на "Флорънс и Егълстън" след 13:00 часа местно време (вчера). 

"Млада дама е успяла да избяга от него. Получила е прободни рани по ръцете и лицето си. В момента е в болница и е интубирана. В тежко състояние е."

Каруана изтъкна смелите действия на минувач, който се е намесил и опитал да помогне на жената, като също е получил прободни рани. Той е в добро състояние, увери шерифът.

"Нямаме ясен мотив по отношение на това какво е накарало този човек да извърши такива отвратителни престъпления", обяви Карла Ред - началничката на полицията в Рокфорд, пред репортери, добавяйки, че полицията не вярва да има други извършители на свобода.

Полицията оповести, че не всички жертви са били намушкани, но не посочи по какъв друг начин са загинали или ранени. 

"Това е активно и многостепенно разследване и има голямо количество движещи се части. Както при всяко разследване, допълнителни подробности и обвинения може да възникнат на по-късна дата", посочи Ред.

Полицията призова жителите да видят камерите пред домовете си за видеозаписи, свързани с инцидентите, и да изпратят сигнали на полицията или анонимно чрез Rockford Area Crime Stoppers.

Говорейки на пресконференцията, кметът на Рокфорд Том Макнамара обяви, че е "напълно потресен от този акт на насилие и въздействието, което е оказал върху живота на много семейства". Той обяви, че в четвъртък и петък в местното Средно училище "Флин" ще бъдат изпратени психолози, които да помогнат на хората, засегнати от трагедията.