"Трябва да благодарим и на другите десни избиратели, извън нашата коалиция".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. Той призна, че и подкрепата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е изиграла своята роля, въпреки, че според социолозите повечето от избирателите на партията са подкрепили Ваня Григорова, кандидат на левицата.

"Хората, които гласуваха за дясна София, направиха тази разлика", каза Петков, добавяйки и "Синя София".

Разликата между кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Терзиев и Григорова е само няколко хиляди гласа.

Според Петков промяната е бавна, но е необратим процес.

"Преди 4 години имахме 8 района в София, сега са 19", добави лидерът на ПП, въпреки че партията му не съществуваше и не участваше на местния вот през 2019 г.

Новият кмет на София Васил Терзиев заяви, че ще бъде кмет на всички софиянци, включително на тези, които не са гласували за него.

"Сега предстои по-трудното - да покажем, че освен да печелим избори можем и да управляваме достойно, прозрачно, с голяма отговорност.

Разбираме колко много всеки един от вас очаква от нас. Да видите, че може да бъде по-различно.

Не вярваме в малките хора, вярваме в хората с големи мечти. Да може да възстановим доверието. Хората да повярват, че общината е техен партньор и работи за тях. Ще водим много активна борба с корупция, злоуопотреби и клиентелизъм".

На въпрос как ще работят в новия Столичен общински съвет без наличието на мнозинство, той отбеляза:

"Няма да се прави коалиция с ГЕРБ на ниво София. Нееднократно сме казали и показали по време на тази кампания кой е нашият политически опонент. Няма съглашение между нас и ГЕРБ. Говорили сме за техния модел на управление, за това какво са объркали в управлението на нашия град. Казали сме какво искаме да променим. Не може да се говори за сглобки."

И допълни, че ще се търсят различни мнозинства по различни теми.

Новият кмет на София каза, че ще обяви заместник-кметовете си следващата седмица.

"За председател на СОС е ясно - ние заставаме зад неговата кандидатура от първия ден. И се надяваме да получим принципна подкрепа Борис Бонев да бъде следващият председател на СОС”, обясни той.

Според водача на листата Борис Бонев в София има "истинско политическо земетресение" и разгромна победа над досегашния модел. За разлика от Петков той заяви, че победата в София не се дължи на подкрепата на Борисов и е извоювана със собствени усилия и много труд.

Малко по-късно пред бТВ Терзиев коментира заявката на екипа на Ваня Григорова да оспори резултатите от изборите в съда.

Той каза, че и неговият екип имат претенции към случилото се на вота, особено на първи тур. Допълни, че и на втория тур е имало цели секции, в които за него не е бил подаден нито един глас. Терзиев изтъкна, че сме правова държава и всеки има право да оспорва пред съда каквото реши.