Лео Меси отива в Америка. Изненада? На първо четене - не е. Десетилетия преди ерата на великия аржентинец, негови не по-малко славни предшественици като Пеле, Франц Бекенбауер, Йохан Кройф, Джордж Бест и т.н. и т.н. прелетяха океана, за да станат част от “инсталирането” на футбола (сокъра) в Съединените щати.

Христо Стоичков също бе там и в крайна сметка заживя в Америка, а след него по щатските терени гастролираха Дейвид Бекъм, Златан Ибрахимович, Тиери Анри, Уейн Руни, Кака, Давид Вия… Списъкът е дълъг.

Нищо ново - той е поредният голям, който в края на кариерата си ще порита в страната на американския футбол, баскетбола, и бейзбола.

Сега обаче имаме нова ситуация. И тя се казва Саудитска Арабия, страната, която купува футболни звезди, мачове, турнири, отбори, че и цели професионални турове, както стана наскоро с голфа.

Още през зимата, след като стана световен шампион, Меси не се разбра за нов договор с “Пари Сен Жермен” и ясно даде да се разбере, че този клуб и Париж не са неговото място. Тогава се заговори, че аржентинецът може да измине пътя обратно към града и отбора, които дори при напускането си определи като свой постоянен дом - Барселона.

Това обаче не стана. Меси няма да облече екипа на “блаугранас”. По-долу ще отговорим на въпроса защо. Но няма да облече и екипа на “Ал Хилал”, готов да му изсипе над 400 милиона долара годишно и още куп “екстри” - като от пещерата на Аладин.

Той избра офертата, считана за най-слаба и най-далечна от звездата - на американския “Интер Маями”. Договорът още се оформя, минават разни процедури в Мейджър лигата, но Лео обяви какво е избрал. Той изненада света за втори път в последните месеци. За втори след Световното в Катар, където в името на голямата цел смени имиджа и от срамежлив гений се превърна в боец, воюващ докрай на терена и извън него.

Защо Меси не се завърна в “Барселона”?

Това изглеждаше най-логичното и нормално нещо. И може би щеше да се случи, ако Ла Лига не бе въвела правило за финансов феърплей с таван на заплатите и харчовете от страна на клубовете. Това стана покрай пандемията, едва не довела “Барселона” до фалит и дотам да бъдат разкрити порочни практики на “Камп Ноу”, че и корупция.

ФФ на Лигата бе формалната причина Меси да си тръгне със сълзи от любимия си клуб през 2021 г. А сега - да не се върне.

Работещият за Би Би Си авторитетен каталунски журналист Гилем Балаг предрече преди месеци, че Лионел няма да стане част от тима на бившия си съотборник Шави. Наскоро повтори тезата си, независимо какво се пише и говори в града на Антони Гауди. Той припомни за близостта на местните издания с клуба “Барселона”.

И обясни политиката им спрямо връщането на Меси с горното. Месеци се пишеше как Жоан Лапорта искал да привлече №10 отново у дома и че всичко зависело само от аржентинеца, който трябвало да намали заплатата си, за да може Барса да се побере във ФФ за следващия сезон.

Истината е по-различна. Всички знаят за финансовите проблеми на “Барселона” и все още лошият баланс по отношение на заплатите, приходите и разходите. Не помогна отказването на Жорди Алба и Серхио Бускетс, като се говори, че те са направили реверанс към клуба си, за да го облекчат.

За да си позволи Меси обаче, дори при условие, че той значително намали заплатата си от около 30-40 милиона евро годишно, трябва да се “реже живо месо”, да се продадат титуляри, намалят възнаграждения и т.н.

Заради незавидното си състояние и куп скандали напоследък, Ла Лига е изискала от “Барселона” план за финансова стабилност, част от който е бил Меси с евентуални приходи от неговото завръщане и присъствие. Първо той трябва да бъде одобрен и чак след това идва конкретният баланс за сезона.

Лео и неговият баща Хорхе, който е негов мениджър, решават да не чакат и да поемат по друг път.

И сега ставаме свидетели на дума срещу дума. С своя си език футболистът обясни притесненията си. До ушите му е стигнало, че “Барселона” трябва да направи големи жертви, за да си го позволи. Не е искал да се окаже в ситуацията от август 2021 г., когато до последно се спекулираше, че парите са пречката да остане, че е бил алчен, не се е съгласил да пожертва огромната си заплата, договорът с която изтече услужливо в медиите месеци по-рано.

Не искал да плаче отново, да се чувства длъжен и виновен, че други ще бъдат жертвани и ощетени заради него. Ами ако Ла Лига отхвърли плана на “Барселона” въпреки всичко?

Още нещо - 7-кратният носител на “Златната топка” изтъкна, че не е получил официална оферта, а само неформална. Дори не се е стигнало дотам да се коментира заплатата му. Не е до парите, каза Меси, ако беше до тях, щях да отида в Саудитска Арабия.

“Барселона” отвърна с декларация, в която личеше лека обида. Там се подчертаваше, че оферта Е направена, но клубът разбира желанието на №10 да отиде на по-спокойно място. С лек сарказъм именно за това - последните години били напрегнати за Лео. Явно егото на Лапорта е било засегнато от отказа на един от най-големите в историята на клуба.

"ФК “Барселона” пожелава на Лионел Меси всичко най-добро в новия му професионален етап.

В понеделник, 5 юни, Хорхе Меси - бащата на футболиста и негов представител, информира президента Жоан Лапорта за решението на футболиста да се присъедини към “Интер Маями”, като му бе представено предложение от “Барселона”, предвид взаимното желание и на “Барселона”, и на Лионел Меси да се завърне.

Президентът Лапорта разбра и уважава решението на Меси да иска да се състезава в лига с по-малки изисквания, по-далеч от светлината на прожекторите и напрежението, под което бе поставен в последните години.

И Жоан Лапорта, и Хорхе Меси също така се съгласиха да работят заедно да осъществяването на подобаващо изпращане от феновете на “Барселона” в почит на футболиста, който е и винаги ще бъде обичан от “Барселона", се посочва в изявлението от “Камп Ноу”.

Защо Меси не отиде в Саудитска Арабия?

Лео Меси имаше отношения със Саудитска Арабия още покрай Световното в Катар. Кралството извлече много повече от популярността на футболиста, дори в сравнение с короновалия го домакин на Мондиала.

Той стана рекламно лице на страната - като начало за промотиране на туризма. Това е причината за честите посещения на баща му, както, разбира се, и желанието на страната да го привлече за футбола. Точно така, държавата Саудитска Арабия практически притежава пет водещи клуба, така "пазаруването" на звезди е нейна политика.

През април Меси отиде за два дни в Саудитска Арабия със семейството си - когато не се яви на тренировка на ПСЖ и беше наказан.

Твърди се, че освен да посети места за фотосесии, той е искал да презентира страната на съпругата и децата си и да усети емоцията им, пък и своята. Според информации, Антонела не е останала очарована от Саудитска Арабия като място за живеене. Жените в тази държава нямат много права. Климатът също е доста суров. Не е място за всеки.

Двегодишен договор би му донесъл близо 1 милиард, но когато се казваш Лионел Меси, не е необходимо да се тревожиш за пари. Въпрос на време е и той да бъде причислен съм спортните милиардери. Името му ще изкарва купища пари до дълбоки старини, пък и след това.

“Интер Маями” - предложение, което не можеш да откажеш. Ако си умен

Горното ни води към следващите изводи от тази сага.

Меси е към края на кариерата си и прекрасно знае това. Той е различен, откакто стана и световен шампион с Аржентина. Най-голямата мечта, най-съкровената. Постижение, което го изстреля в орбитата на Пеле и Диего Марадона. Личи си, че вече не е така мотивиран, не иска още отличия в Шампионската лига, още титли в големите лиги, още “златни топки”…

Мейджър лигата на САЩ е далеч от постоянното напрежение на Европа, където под лупа се следи всеки пас и рейд на гения. Същевременно футболът е достатъчно популярен в Америка, пълни стадиони, все пак приковава внимание. Само ще се развива занапред, вече изпреварва наложени там спортове.

В личен план, той ще отделя повече време на семейството си. Приближава се до Аржентина, а не е за подценяване и фактът, че преди няколко години с Антонела си купиха пентхаус за десетина милиона долара в Маями. След като са го направили, значи харесват мястото.

Там климатът и културата са близки до каталунските. Може би испаноговорящите са повече от служещите си с английски.

Не знаем дали Дейвид Бекъм си е дал сметка за всичко това, когато е убеждавал партньорите си в “Интер Маями” да бъде направена оферта на Меси. В началото се присмиваха на предложението, но усмивките сега са на лицата на Бекъм и компания.

То включва договори с Apple и Adidas, заплата от клуба със съответните бонуси за постижения и… дял от “Интер Маями”. Последното е нещо ново в света на футбола. Колкото до самата заплата, тя никак не е малка, според “Маями Хералд”, между 125 и 150 милиона долара за две години и половина с опция за още един сезон - до края на 2026 г. Е, "Барселона" не може за извади толкова, малцина в Европа могат.

Дали някой е подшушнал на Меси или той сам вече си дава сметка, но сега е времето да се замисли какво ще прави след футбола. В Америка бизнесът е като “Отче наш”, така че по-добро място за начало едва ли има. Инвестиция в спорт там винаги си струва, особено когато си Лео Меси.

Изглежда, че сделката е добра за всички и тепърва ще следим развитието. Заговори се също така, че “Интер Маями” може да привлече Серхио Бускетс. Става все по-хубаво.

Америка вече усеща ефекта “Меси”

Първи го усети “Пари Сен Жермен”, чийто акаунти в социалните мрежи олекнаха вече с милиони последователи, а в епохата на дигиталния маркетинг това е нещо голямо.

Ден, след като се разбра за привличането на Меси, “Интер Маями” продаде билетите за всички свои мачове до края на сезона в МЛС, включително и гостуванията.

Клубът обмисля преместване на по-голям стадион, който се строи. Сега отборът играе на ст. "Драйв Пинк", който има капацитет от 18 000 души. Фенове препродават вече купени билети за 9000 долара.

Цялата лига много ще си вдигне цената. Милиони по света ще искат да гледат мачовете на "Интер Маями" с Лео Меси.