Снощи “Барселона” и “Атлетико” (Мадрид) вкупом не успяха да се класират за фазата на елиминациите в Шампионската лига.

Каталунците много рано узнаха, че няма да играят на осминафинал догодина - след като “Интер” (Милано) не просто не позволи чудо, а разби “Виктория” (Пилзен) с 4:0. Последва фиаско на “Камп Ноу”, където тимът на Барса бе бит от “Байерн” за четвърти пореден път в турнира, този път с 3:0.

Така кръг преди края в група С всичко е ясно преди последните мачове. “Байерн” води с 15 точки, следван от “Интер” (Милано) - 10, “Барселона” - 4 и “Виктория” - 0.

Отборът на Шави ще продължи в Лига Европа.

По-същото време извън борда остана и “Атлетико”, който направи 2:2 с “Байер” (Леверкузен) у дома. Яник Ферейра Караско пропусна дузпа в 8-ата минута на добавеното време. Гостите повеждаха на два пъти преди почивката, а в 50-ата резултатът стана 2:2.

В другия мач от гр. В “Брюж” най-сетне загуби и допусна голове - 0:4 срещу “Порто” като домакин. Белгийският тим все все още води 10 т., “Порто” следва с 9, а равенството в Мадрид бе самоубийствено за “Байер” и “Атлетико”, които имат съответно 4 и 5 т.

Остава да се реши кой печели карето и кой ще играе в Лига Европа.

Испанската преса реагира на неочаквания крах.

“Нощта на терора”, е заглавието на “АС”.

“Марка” определя съдбата на двата тима като “жестока”.

“Абсолютният провал”, пише в. “Спорт”.

"В този мач просто не се борихме, дори не доближихме нивото си. “Байерн” игра много по-добре, много по-интензивно. Сигурен съм, че това, че разбрахме, че сме елиминирани от турнира преди мача, ни повлия психически. Напълно съм убеден в това", коментира Шави.

“Барселона” отпадна в поредни години в Шампионската лига за първи път от сезони 1998/1998 и 1998/1999, когато начело на тима беше Луис ван Гаал.

"Жребият ни прати в много трудна група. Нямахме и късмет в определени двубои. Жестоко е, но просто не се сборихме. В други срещи го направихме, но не и в тази. Разбирам, че отвън това отпадане изглежда като провал, но вътре в клуба ние имаме друга трактовка. Неприятно е, че сме елиминирани, но ако анализираме мачовете, смятам, че заслужавахме повече", завърши треньорът.

Минорно е настроението и в "червено-бялата" част на Мадрид. 

"Това беше много жесток начин да бъдеш елиминиран. Но така се получава понякога във футбола. Направихме всичко възможно, за да победим, но заради резултатите от предишните ни мачове бяхме наказани. Нямахме и малкото късмет, от който се нуждаехме", заяви вратарят на “Атлетико” Ян Облак, като в добавка се извини на феновете.

"В много от мачовете можеше да вкараме още голове, може би ни трябваше и малко късмет, заяви старши треньорът Диего Симеоне. - В този двубой Караско не успя да вкара дузпа в последната секунда, а при добавката Саул стреля в напречната греда. Това до голяма степен обрисува цялостното ни представяне. Не търсим извинения, но се провалихме в някои неща.

Много сме ядосани, че се лишихме от възможността да се борим за продължаване напред в последния ни мач в Порто. Ясно е, че това е тежък удар за нас, никой не го очакваше, но трябва да го приемем. Сега имаме два варианта - да се примирим като жертва или да се бъдем отбор, който продължава да се бори.”

В другите две групи всичко мина според очакванията.

“Наполи” и “Ливърпул” са сигурни за продължаване от гр. А. Италианският тим нанесе поредно тежко поражение на “Рейнджърс” - 3:0, който е напът за запише негативен рекорд с 0 точки и голова разлика 1:19.

“Ливърпул” пък наказа “Аякс” със същия резултат като гост - 3:0.

“Наполи” е начело с 15 т., “Ливърпул” има 12, “Аякс” е с 3.

Най-заплетената група в целия турнир е D. “Айнтрахт” надви “Олимпик” (Марсилия) с 2:1, а след спорни решения на ВАР “Тотнъм” и “Спортинг” (Лисабон) завършиха 1:1.

Лондонският тим води с 8 т., “Спортинг” и “Айнтрахт” събраха по 7, а “Олимпик” е с 6 т.

В последния кръг идната седмица “Тотнъм” гостува в Марсилия, а “Спортинг” приема “Айнтрахт”.