Работниците във ВМЗ-Сопот излизат на протест, след като министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова не откликна на поканата на двата синдиката в завода за среща, на която да разговарят кое наложи внезапната смяна на ръководството на ВМЗ.

В петък тя обяви смяната на ръководството на завода.

Днес централният вход на ВМЗ-Сопот осъмна с плакати, а работниците в предприятието отново са готови на протести, съобщи БНТ.

Представителите на двата синдиката на КНСБ и на "Подкрепа" очакваха министър Нинова да откликне на поканата до края на вчерашния ден да се срещнат и да обсъдят как ще бъдат гарантирани стабилността и бъдещето на завода, както и доходите на всеки един работник, ако има ново управление на завода.

Това обаче не се случи и в 12,15 часа работниците ще излязат на протест.

Елена Петрова от КНСБ обясни за БНТ, че искането им е за увеличение на заплатите, които били вного ниски. Настояват и Нинова да обясни мотивите за уволнението на борда на директорите.

Според Димитър Атанасов, председател на "Подкрепа" към ВМЗ-Сопот, изтъкнатите мотиви за смяна на ръководството са били прекалени.

"Не искам да коментирам нищо друго, но хората се смеят на това. Г-жа Нинова е тотално подведена. Надявам се да дойде, да седнем, да си изясним нещата, иначе другото е пагубно", каза той.


Кметът на Сопот Деян Дойнов също се обяви в подкрепа на протеста. Смята, че е нелогично това, което се предприема от страна на държавата - политическо назначение на няколко души. "Един от тях е участвал в разпродаването на публична собственост на община Сопот преди 8 години", каза той.

"Партийна личност в борда няма. Заводът си работи, продължава да работи. Не само че ще има заплати, но ще бъдат увеличени в най-кратко време. Ще подпишем нов КТД с увеличаване на възнаграждението на работниците. Така че те могат да бъдат спокойни", твърдеше Нинова,.

Според нея отчетът на завода, представен в ДКК за първото тримесечие на тази година, е за загуба от близо 1.3 млн, лв. при завършване миналата година на печалба 3.5 млн. 

"Тук сме, за да стабилизираме държавните заводи, а не да ги разпродаваме и разпарчатосваме", обяви още Нинова, когато съобщи за смените.