Полша за пореден път поиска репарации от Германия за нападението преди 83 години. В деня на годишнината от инвазията на Третия Райх полският президент за пореден път отвори тази тема, въпреки че репарации вече са плащани и има подписани договори, с които двете държави се споразумяват за край на претенциите една към друга.

Германците убиват между 4 и 6 милиона души в Полша по време на войната, половината от тях са евреи. Национал-консервативната партия „Право и справедливост“ поиска днес Германия да плати нови репарации под предлог, че предишните не са достатъчни.

„Франция и Нидерландия, както и евреите получиха много повече. Ние да не сме по-лоши?“, заяви лидерът на партията Качински.

Според изследване на парламентарната комисия, натоварена със задачата да разбере какви са щетите от войната, Германия трябва да плати 1,3 билиона евро.

Тази сума е съвсем консервативно пресметната и е най-ниската възможна, заяви Кашчински. Според него германците имат пари и изплащането на тази сума няма да е проблем за икономиката им.

Според анализатори обаче темата се вади предизборно и е за вътрешна употреба. Парламентарните избори в Полша са през 2023 година.

Дебатите за репарациите в Полша се водят емоционално от години – почти няма семейство, което да не е загубило част от членовете си по време на Втората световна война.

Германските правителства досега, включително и кабинетът на Шолц, отхвърлят обаче всякакви претенции. Западна Германия е заплатила вече репарации през 1952 година в размер на 1,6 милиарда марки. През 1990 година пък при преговорите аз обединението на източна и Западна Германия, Полша окончателно се съгласява границата между двете държави да минава по река Одер. Така в Полша окончателно остават територии, които преди войната са германски.

През 1953 година освен това Полша официално подписва договор за отказ от всякакви нови искания за репарации. Варшава твърди сега обаче, че тези договори са подписвани под натиска на СССР, а през 1990 година Полша не е била поканена на масата за преговори.