Драги приятели в социалните мрежи,

Щом сте в тях, неминуемо сте се сблъскали с трол. Той е ковидът на виртуалния свят. Затова се дръжте с него като със зараза, съблюдавайки трите Д: дистанция, дисциплина, дезинфекция.

Тролът не е нормален събеседник. Той или е безкористен психопат, или платен провокатор, или графоман, търсещ внимание.

Социалната мрежа може да скрива истинските самоличности и позволява значението на участниците в нея да бъде преувеличивано.

Ето някои полезни съвети за общуването с тролове:

1. Не общувайте с тях. Не ги вземайте насериозно. Рискувате да ви разстроят – съвсем ненужно.

2. Не преувеличавайте значението им. Те вдигат шум колкото стадион, но са шепа. Те не са „общественото мнение“, а негова имитация.

3. Не позволявайте виртуалното да замени реалното в живота ви. Не стойте непрекъснато пред екрана, не премествайте битието си в социалната мрежа. Не ставайте зависим от харесванията. Не завиждайте на тези, които ги имат повече от вас и не ги имитирайте. Запазете жизнени контактите си с физическата реалност. Те са здравословни.

4. Не играйте играта на трола. Това означава:

(а) не му отговаряйте. Първата му цел е да ви „заговори“;

(б) не спорете с него. Това е втората му цел – колкото повече спорите, толкова повече му давате възможност да повтаря своето;

(в) не се ангажирайте емоционално – така безплатно ще забавлявате и него, и публиката и рискувате да напишете нещо, за което после да съжалявате.

5. Не го оставяйте да ви обсеби и да диктува дневния ви ред. В живота ви има куп по-важни неща от него и от социалната мрежа. Сменете темата в главата си. Престанете да мислите за него.

6. Мислете за бъдещето. Приемайте участието си в социалната мрежа като ваше електронно досие, с което сегашни и бъдещи работодатели могат да се консултират, когато ви оценяват или когато кандидатствате за позиция.

7. Ако все пак тролът много ви досажда, блокирайте го.

8. Не бъдете Дон Кихот. Не водете своя, самодейна война с фалшивите новини. Няма да ги спрете, по-вероятно е да им помогнете, защото:

(а) ако срещу вас е психопат или графоман, шансът за разумен разговор клони към нула. Със съпротивата си само помагате за тиражиране на глупостите му. Помнете Пушкин: „Хвалу и клевету приемли равнодушно / И не оспоривай глупца“;

(б) подобен ще бъде резултатът, ако срещу вас има платен трол (вижте точка 4 (а) и (б). Това, че сте прав и аргументиран и че го „разобличавате“, не означава автоматично, че другите ще повярват непременно на вас. Ако това се случваше толкова просто, нямаше да има специалисти по комуникация – оставете битката с фалшивите новини на тях, както се доверявате на лекаря в битката с болестите.

(в) това, че оспорвате глупака или фалшификатора в социалната мрежа (място с максимално свободен избор и минимален социален контрол) означава на първо място, че го легитимирате. Подарявате му възможността да се яви като ваша равностойна алтернатива, а на другите – да избират между него и вас без никаква гаранция за техните предпочитания. Най-сигурното средство срещу глупостта и лъжата не е да се надвикваш с тях, а да ги изолираш.