Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение. 

Това коментира в четвъртък сутрин пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. 

"Министър-председателят не вярвам да разписва определени решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той поставя подписа си. Би следвало да се запознава с документите, които съпътстват вземането на това решение. 

Какви са тези документи - ние от Обществения съвет ще настояваме да станат публични, за да можем да се запознаем с всички анализи", обяви адвокат Шаркова и бе категорична, че обществеността трябва да бъде запозната с обстоятелствата.

Вчера министър-председателят Димитър Главчев разпореди решението да бъде отменено, след като няколко часа по-рано го защити. Обсъждането на частната болница, докато държавният проект за Национална детска болница все още се бави, породи напрежение. "Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста", гласеше вчерашното съобщение от МС като от него трябваше да се разбере, че Главчев е бил въведен в заблуждение и не носи никаква отговорност, въпреки че е глава на правителството. Реакцията на служебния премиер, дългогодишен кадър на ГЕРБ, дойде след негативни реакции от президента и различни политически сили, но последва бързо след публичното възмущение на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

По думите ѝ по-късно пред Нова нюз Главчев е създал впечатление, че може да бъде лесно подведен и не знае какво подписва.

"Той каза, че се съмнява в предоставените му документи. За да бъде одобрен подобен проект, трябва да са били предоставени становища от редица органи. Сред тях и ИА "Медицински надзор", тя се е произнесла за необходимостта от такава болница. Такава потребност няма, защото има излишък около 3000 легла, сочат данните в Националната карта на дългосрочните нужда от здравни услуги. Как тогава има становище, че има нужда от такова лечебно заведение? МС е трябвало да се усъмни преди да вземе решение. Съмнително е и от юридическа гледна точка, вероятно ще има правни спорове", коментира Шаркова.

Според нея решението е дошло при пълно затъмнение. 

"Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната - в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект - ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение", обясни адв. Шаркова.

По думите ѝ откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта тя в предаването "Преди всички". 

"Националната детска болница не е просто една сграда, която трябва да бъде построена. Това е концепция, свързана с развитието на детското здравеопазване, което има множество проблеми. Идеята на изграждането на детската болница е да се решават проблеми в детското здравеопазване и работещите в нея да участват пряко в решаването на тези проблеми", обясни адв. Мария Шаркова.

Според нея привидно се изразява подкрепа за този проект, но всъщност се изпращат послания, които са напълно противоречиви. 

Общественият съвет настоява също така и да се изясни правният статут на Националната детска болница.

"Следим отблизо какво се случва и поддържаме връзка с Националната инвестиционна компания, за да можем да информираме обществото при възникнали проблеми. Имаме представен график на дейностите - в случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години", добави Шаркова.

"В София има достатъчно детски отделения" 

„България от много години има нужда от национална детска болница. Но отмяната на решението за създаване на болница „Мама и Аз“ е добро, защото в София има достатъчно детски отделения. Не съм против частната инициатива, но тук не е направен разчет от какво имат нужда децата", коментира по Нова тв доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Лозенец.

По думите ѝ недостигът на медицински сестри е голям.

„Не са обмислени доста по-сериозни проблеми в детското здравеопазване, а ние ще правим болница, която няма да вземе нови кадри, а ще отмъкне от готовите”, добави тя. И подчерта, че именно поради липса на медицински сестри има опасност да бъде закрито детското отделение в Национална кардиологична болница.

Според д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, абсолютно немотивирано и много учудващо е повдигането на тази тема в предизборна ситуация.

По думите му категорично няма място за две детски болници в София, защото няма нито достатъчно персонал, нито толкова много пациенти.

Според д-р Константинов заетостта на детските легла е 52%.

„Прекалената конкуренция на здравните заведения в столицата ще има по-скоро негативен ефект. Ежедневно виждам пациенти, на които се предлагат безсмислени операции. Влиза се в ситуации да се лекуват и здрави хора. Това са вредите на така наречената конкуренция”, подчерта Стефан Константинов. По думите му казусът за детската болница изисква много по-гъвкаво мислене от страна на политиците.

„Единствената тема, по която има консенсус, е, че от такова заведение има нужда”, каза още той.